Film | Radio

Representation för miljoner | Granskning

De skånska kommunala bostadsbolagen följer inte alltid policyn om måttfullhet vid representation. Hem & Hyras granskning vittnar om både påkostade utlandsresor, dyra hotell och rejäla alkoholnotor.

Hem & Hyra har granskat 31 skånska kommunala bostadsbolag. Det visar sig att de tillsammans spenderade 9,7 miljoner kronor förra året på representation i form av konferenser, alkohol, mat, hotellnätter och resor.

En av alla granskade fakturor skickades från rally-kartläsaren Tina Thörner till bostadsbolaget Sjöbo-hem. Under en konferens på Drakamöllan Gårdshotell, betalade Sjöbohem över 110 000 kronor. Där ingår fakturan på 64 666 kronor från Tina Thörner för en utbildning vars syfte var att deltagarna skulle bli ”sitt eget bästa jag”.

– Först gjorde hon research där hon intervjuade mig. Vi pratade om upplägget för att hon skulle kunna hålla i utbildningen om personlig utveckling och om att ”bli sitt eget bästa jag”, förklarar Morgan Johnsson, vd för Sjöbohem.

– Hon var med de två dagarna på Drakamöllan. Sedan hade vi återkoppling under året där vi följde upp utbildningen.

Av Hem & hyras granskning framgår även att köp av alkohol är ett naturligt inslag vid flera möten och konferenser. Hur mycket som dricks och för vilka summor varierar dock kraftigt mellan bostadsbolagen. Medan en del bolag är restriktiva väljer andra att beställa vin för över 500-600 kronor per person under en middag.

Bostadsbolaget Hässlehem spenderade 4 960 kronor på vin under en middag för åtta personer, varje deltagare drack alltså vin för 620 kronor per person.

– Naturligtvis kunde vi ha ha köpt mycket dyrare vin men det ville vi inte göra. Vi har tagit det vinpaket som rekommenderades till maten, säger Stephan Persson, vd för Hässlehem.

Hässlehem är inte ensamma om att köpa alkoholhaltiga drycker, företrädare för en rad andra bostadsbolag har agerat på samma sätt.

Under en vistelse på Häckeberga Slott drack företrädare för bostadsbolaget KKB Fastigheter vin för motsvarande 576 kronor per person. Bolagets vd Mats Åsemo vill inte uttala sig om summan är att anses som hög eller ej.
– Det kan jag inte uttala mig om. Vi beställde middag med vinpaket, ett glas vin per rätt. Vi har så nära noll man kan i kostnader för det här så det är väl inget att yva sig över, säger han.

Erik Elmgren, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen, blir förvånad när han får höra om summorna som bostadsbolagens företrädare druckit alkohol för.

– Det låter som väldigt mycket pengar. Det passar inte riktigt in med orden återhållsamhet och måttfullhet. Alkoholen tycker jag mycket väl de anställda kan betala själva, säger han.

Bostadsbolagens alkoholkonsumtion står i skarp kontrast till Hyresgästföreningens nolltolerans för köp av alkohol för medlemmarnas pengar. Erik Elmgren tycker att kraven ska vara höga också på de kommunala bostadsbolagen.

– Man kan ställa högre krav på både kommunala och statliga bostadsbolag, då de i grunden finansieras av kommunernas invånare eller staten. Därmed ska man ställa högre krav på hur de tillhandahåller sina resurser i vad gäller frågor om representation, säger Erik Elmgren.

Vilka regler som gäller rörande representationskostnader och köp av alkohol, skiljer sig från kommun till kommun. Enligt Hässleholm kommuns representationspolicy ska vin eller starköl serveras ”inom ramen för omdöme och måttlighet”.

I Tomelillas policy framgår att ”Tomelilla kommuns representation ska ses som en del av den skånska kulturen, som onekligen har ett visst drag av generositet. När det gäller alkohol förekommer den i kommunens representation, men har inget drag av omåttlighet”.

I granskningen av bostadsbolagens utlägg framgår även hur flera bostadsbolag bokat hotellrum för 2 000-3 000 kronor per natt. Hässleholms företrädare checkade in på Clarion Hotell Sign för 2 680 kronor per natt medan Osbybostäders företrädare betalde 2 390 kronor för en natt på Radisson i Stockholm. Göingehem betalade 2 331 kronor för en natt på Scandic Continental.

Trelleborgshems vd Pia Jönsson, vars bostadsbolag betalat 2 395 kronor för en natt på Clarion Hotell i Stockholm, menar att det rör sig om bekvämlighet i samband med konferenser.

– Det är klart att 2 395 kronor ligger på den högre skalan. Normalt sett när vi åker tittar man på detta, nu fick vi räkna in att om vi inte bott där så kanske vi skulle behöva ett annat hotell där vi behövt transportera oss från och till. Nu var vi på plats på Clarion hotell där stämman hölls, säger Pia Jönsson.

Under 2016 var det de största bolagen som lade ut mest pengar på resor och representation. Den enskilda resa med högst totalkostnad stod MKB för. Notan för bolagets arbets- och studieresa till Berlin, för 271 anställda, landade på drygt 1,2 miljoner kronor. Personalen bjöds på alkohol för 32 520 kronor.

MKB valde även att låta två anställda medverka på fastighetsmässan i Cannes till en kostnad av 44 198 kronor, fem andra anställda skickades på studieresa till Wien till en kostnad av 61 681 kronor.

Bolaget skickade även en anställd på studieresa till New York för 49 593 kronor. Till samma metropol reste även bostadsbolaget Treklöverns vd liksom en företrädare för Vellingebostäder, till en kostnad av 47 073 respektive 46 250 kronor.

Comments are closed.