INRIKES | ”Bor det några araber i fastigheten eller i området” Den frågan fick tio mäklare av Aftonbladets reporter som utgav sig för att vara bostadsspekulant – alla svarade utan att tveka.

– I detta område så är det mestadels välutbildade och ordnade människor som bor, sa en mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

I fastighetsmäklares jakt på en köpares signatur eller en lönsam budgivning verkar alla medel vara tillåtna. För att ta reda på hur det egentligen står till i branschen ringde Aftonbladet upp tio mäklarbyråer i Malmö och visade intresse för några av marknadens mer exklusiva lägenheter. Mäklarna, som trodde att de talade med en svensk affärsman boende utomlands, svarade samtliga på frågan om hur många ”araber” som bor i fastigheten eller området. Ingen av mäklarna tvekade i sina svar, valde att undvika frågan och/eller ifrågasätta dess relevans.

– Finns inte, finns inga alls. Jag har inte sett en enda. Alltså detta är Malmös paradgata S:t Pauli kyrkogata. Jag vet inga, jag har inte sett några sådana, säger en mäklare på firman Bülow & Lind.

Som en röd tråd i svaren utmärker sig ekonomiska aspekter. Avsaknaden av ”araber” kopplades av flera mäklare till de höga kvadratmeterspriserna.

– Nej, nej, och det får du fråga utan att känna dig dum. Vi tycker nog alla likadant i grund och botten vågar jag påstå. Svaret är nej, inte där, inte i Slottsstaden. Där är mycket högre kvadratmeterspriser så det är inte där du hittar det gänget. Och hittar du någon så är det en doktor eller någon annan vettig människa bland dem som tjänar lite pengar och har lite utbildning, säger ansvarig mäklare vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– Nej, inte alls. Jag tror inte ens jag sett någon promenera förbi knappt vad jag kan komma ihåg. Det skulle jag verkligen inte säga, säger ansvarig mäklare på mäklarfirman Fastighetsbyrån.

Förutom den ekonomiska aspekten poängteras även vilka som redan bor i området och de positiva egenskaper som de, enligt mäklarna, har. Det finns inga ”araber” – bara ”välutbildade”, ”svenska” och ”ordnade” människor.

– Det är väldigt svårt för mig att uttala mig om etnicitet men generellt i detta område så är det mestadels välutbildade och ordnade människor som bor här ute i och med att prisläget är i det övre segmentet så det är den typen av människor som bor här ute, säger en mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

– Nej det är det väl inte, det är i regel bara svenskar. Det är ett område som är lite dyrare och invandrargrupper och så där, de söker sig till andra delar av staden, i regel där det är billigare och bo. Så nej. Nu har jag inte koll på alla i hela föreningen men i regel nej, säger ansvarig mäklare vid Bocenter.

– Nej det är det inte, här är bara dyra lägenheter så folk som bor här är folk med pengar som är skötsamma. Så jag tror här är en utländsk familj med utländskt påbrå om man säger så, säger en mäklare på firman Livsrum.

I jakten på att slutföra en affär uppger mäklare i Malmö villigt vilken etnicitet som boende i en viss fastighet eller område har.

Men att peka ut folkgrupper strider mot rådande lagstiftning.

– En fastighetsmäklare får aldrig i sin yrkesroll medverka till någon form av diskriminering och det är glasklart både från vår sida och så som lagstiftningen bör tillämpas, säger Stina Wallster, ekonomichef vid branschorganisationen Mäklarsamfundet

Vid statliga Fastighetsmäklarinspektionen kan juristen Elisabeth Gunnari inte påminna sig om att det förekommit något fall där Disciplinnämnden fått på sitt bord att en mäklare redogjort för boendes etnicitet i en fastighet eller i ett område. Samtidigt slår hon fast att mäklaren rimligtvis inte kan ha någon detaljerad kunskap om boendes etnicitet.

– Rent allmänt kan sägas att det av fastighetsmäklarsed följer att en fastighetsmäklare ska uppträda korrekt och affärsmässigt gentemot parter och andra i samband med ett förmedlingsuppdrag. Det strider mot god fastighetsmäklarsed att agera på ett sätt som förstärker fördomar eller som på annat sätt kan uppfattas som kränkande, säger hon.

Fotnot: De tio mäklarbyråerna i Malmö som Aftonbladet kontaktade var Svensk Fastighetsförmedling, Livsrum, Bocenter, Våningen & Villan, MOVH Fastighetsförvaltning, Mäklarhuset, Bjurfors, Bülov & Lind, Erik Olsson Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån.

 

Comments are closed.