Bidragstagare brickor i bostadspolitiskt spel

En del kommuner river hyreshus för att socialt utsatta inte ska flytta in. Andra begränsar hur många bidragstagare som får bo i samma fastighet eller anklagas för social dumpning. Socionomen har tittat närmre på en problematik som går hela vägen ner på trapphus-nivå.

– De sitter i Solna och firar med tårta att deras ekonomiska bistånd minskat samtidigt som de ägnar sig åt social dumpning. De tar inget solidariskt ansvar. Man säger att en sorts person får bo i kommunen, men inte en annan, säger Åsa Hååkman Felth.

När Socionomen pratar med kommunstyrelsens ordförande i Filipstad, är hon frustrerad. Under en tid har hon kunnat följa hur storstadsbor som inte kan försörja sig själva, plötsligt får ett hyreskontrakt i den värmländska kommunen. En månad efter folkbokföringen knackar de på socialtjänstens dörr och ansöker om försörjningsstöd för att ha råd med hyran. Inte sällan för en bostad så nedgången att ingen annan vill bo där.

Fenomenet är en dyr affär, åtminstone för Filipstad där arbetstillfällena är få och möjligheten för de nya kommuninvånarna att bli självförsörjande är låg. Därför har kommunen tagit ett drastiskt beslut. För att förhindra bidragstagare att flytta in låter de riva hyreshus, något Hem & Hyra berättat om. Totalt omkring 80 lägenheter i fem hus ska rivas

–  Vi är rädda att det annars blir en privat köpare om vi säljer som sedan kommer att leva på personer med försörjningsstöd.

Åsa Hååkman Felth menar att Filipstads kommun utsätts för en social dumpning. Rika kommuner i huvudstadsregionen anklagas för att medvetet låta dess socialtjänst arbeta för att bostadslösa bidragstagare ska flytta till Filipstad. Det handlar inte minst om flyktingar vars etableringstid gått ut. Många av vilka haft hyreskontrakt begränsade till två år.

– Efter två år är man som kommun inte skyldig att stå för flyktingarnas boende och då sparkas de ut. För det här är en grupp som kommunerna inte vill ha och som de tycker är tärande.

Läs hela reportaget i tidningen i tidningen Socionomen december 2020.

Comments are closed.