Chefsläkaren är ökänd bland apoteksanställda i Skåne. På sju år har Inspektionen för vård och omsorg tagit emot 18 anmälningar mot honom och nu riskerar han åtal. Hur har det tillåtits gå så långt?

Hösten 2019 står en kvinna med krycka framför en nyut­­­examinerad farmaceut på ett apotek i en mindre skånsk stad. Hon har kommit för att hämta ut ett narkotikaklassat läkemedel, men mellan kvinnan och farmaceuten lyser en röd markering på en datorskärm. En varning om att läkaren som skrivit ut morfinpreparatet har fått sin förskrivningsrätt begränsad.

När farmaceuten tänker tillbaka på händelsen har det gått ett drygt år.

– Hon skakade framför mig och hade spasmer. Hon hade väntat ett dygn på narkotikan och var abstinent. Det var verkligen sorgligt att se, säger farmaceuten som vill vara anonym.

Med utbildningen i färskt minne anmälde han läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Jag kände inte till honom då, men fick snart veta att flera anställda på andra apotek kände till den här läkaren och hans patienter. Flera hade anmält honom tidigare för hur han skrev ut narkotiska läkemedel, men han har kunnat fortsätta i alla fall.

Farmaceuten hävdar att läkaren är ökänd i branschen för att skriva ut narkotika till personer med missbruk. Samma sak uppger skånsk sjukvårdspersonal. För att kontrollera uppgifterna besöks ett slumpvist utvalt apotek i Malmö och en nummerlapp tas. När turen är kommen ställs frågan till farmaceuten om läkarens namn känns igen. Det blir träff direkt.

– Hans namn känner jag väl till och det tror jag personal på alla apotek i Malmö gör. Vi har anmält honom för överförskrivning av narkotika och även sett hur hans patienter förfalskat recept. Han är en av få läkare som fortfarande skriver recept på papper. Han fortsatte att skriva ut narkotika efter indragen förskrivningsrätt och skyllde på att han skulle överklaga, säger farmaceuten som även hon vill vara anonym.

Anmälningarna mot läkaren har gett resultat. I skrivande stund riskerar läkaren uppemot sex månaders fängelse sedan IVO vänt sig till Åklagarmyndigheten som nu överväger att väcka åtal. Ett åtal som vi har anledning att återkomma till, men först ställs frågan hur läkaren tillåtits bli ökänd. För att få svar väljer vi att titta närmare på hur myndigheterna har agerat. Något som tar oss mer än sju år bakåt i tiden.

Läs hela granskning i tidningen Alkohol & Narkotika, där bland annat socialminister Lena Hallengren uttalar sig.

Comments are closed.