Narkotikahandelns vinster tvättas med hjälp av ett tusenårigt betalningssystem. I flera polisinsatser mot växlingskontor riktas ljuset mot ”Hawala” vars affärsmodell bygger på förtroende mellan hawaldarer över hela världen.

Hawala – det arabiska ordet för ”överföring” är centralt i utredningar om växlingskontorens roll i penningtvätt av narkotikavinster. Det handlar om ett informellt betalningssystem med anor från 700-talet som möjliggör transaktioner över hela världen. I Stockholm och Malmö bekräftar kammaråklagare att hawala möjliggjort för grovt kriminella att omsätta stora summor på växlingskontoren som utreds.

– Hawala används på flera sätt av de kriminella. Dels handlar det om penningtvätt, men också om att förflytta narkotikavinster för att köpa in mer droger i andra länder för import till Sverige, säger Christian Lynne Wandt, rådgivare vid Finansinspektionen och fortsätter:

– Hawala används också för att betala för att andra grova brott ska utföras samtidigt som systemet också används till att investera i fastigheter eller lägga kontanter i depåer för att ha tillgång till vid behov.

Hawala bygger på förtroende mellan ombud, en så kallad ”hawaldar”… Läs hela reportaget i CAN:s tidningen Alkohol & Narkotika från juni 2021.

Comments are closed.