Hus, familj och arbete i ena stunden. I andra – hemlös med sporadisk kontakt med barnen, ett förhållande i kras och skuldsatt upp över öronen. Stefan Wallerek, 70, vet hur fort det kan gå utför.

För omkring 20 år sedan slog 90-talskrisen till med fullkraft. Räntorna var på en nivå som får dagens ”räntechock” att framstå som en mild sommarbris. Stefan Wallerek arbetade som mäklare och kände till branschen utan och innan. Men att den ekonomiska krisen skulle slå till så snabbt var han liksom de allra flesta inte beredda på.

När den ekonomiska krisen kom såldes inga bostäder längre, ingen behövde en mäklare och Stefan blev arbetslös. Något år tidigare hade han tillsammans med sambo och två barn köpt ett hus utanför Arlöv. 

– Även min sambo blev arbetslös. Där stod vi utan arbete och med en hög ränta och ett hus vi inte kunde bli av med. Det slutade med att Kronofogden sålde huset för halva priset till grannen.

Förhållandet gick i kras, sambon fick vårdnaden om barnen och flyttade till en annan del av Skåne. Själv stod han kvar kraftigt skuldsatt och utan arbete.

– Men jag lyckades via mäklarkontakter att köpa en bostad i Malmö. Lägenheten var osäljbar då, ägaren hade också tvingats lämna sitt hem och jag kunde lösa hans skuld på ynka 23 000 kronor.

Kronofogden kände till upplägget och lät några år gå, när lägenheten värderades till 800 000 kronor såldes den. Hela vinsten gick till att betala av skulden, men det täckte inte hela beloppet.
– Räntan var 15-20 procent, så trots bostadsförsäljningen och att jag betalade 5 – 6 000 kronor varje månad på min skuld, så växte den.

Läs hela reportageserien i fem delar i tidningen Socionomen. Publicerades april 2023.

Comments are closed.