INRIKES | Hem & Hyra kan idag avslöja hur internationella bedragare lurar hyresgäster i en handfull olika länder. Via hemsidor och annonser lockas desperata hyresgäster i en fälla.

Två och ett halvt rum, rymliga 86 kvadratmeter med modernt kök, inredning i toppskick och tillgång Bostadsbedragaretill en terass. Bilderna är professionella och smakfulla. För 7480 kronor kan denna drömlägenhet mitt i centrala Uppsala, bli din. För bra för att vara sant, kan tyckas. Det är det också. För det hela är en
bluff skapad av internationella bedragare.

Vår granskning inleds av en enkel fråga ställd av en privatperson i en sluten skånsk bostadsökar-grupp
på Facebook. ”Har en fråga och undrar om någon hyrt en lägenhet via ett bolag som kallar sig för DeserveAndRent? Frågan leder rakt in i en snårig värld av bluff och båg.

Det visar sig att företagets hemsida deserveandrent.com nyligen registrerats. Faktum är att hemsidan har registrerats i London endast två dagar innan vår granskning inleds. Märkligt kan tyckas för ett företag med exklusiva lägenheter runt om i Europa och med påstått huvudkontor i Berlin men även lokala kontor i Madrid, London, Bryssel, Amsterdam och Köpenhamn.

En av de annonser som vi möter på deserveandrent.com är den ovan nämnda lägenheten i Uppsala. Vid en granskning av tillhörande fotografier visar det sig att dessa förekommer i ett helt annat sammanhang. I centrala Karlstad ska en bostadsrätt säljas, budgivningen går bra och ser ut att landa en bra bit över utgångspriset. I annonsen som mäklarna bakom den seriösa mäklarfirman HusmanHagbergs lagt upp på Hemnet ses en vacker lägenhet. Bilderna känns igen – det är samma fotografier som bedragarna använt för att hyra ut den påstådda lägenheten i Uppsala.

– Jag pratade med lokalkontoret i Karlstad och jag förklarade att de bör polisanmäla stölden då vi har marknadsföringsrätt på fotografens bilder. Jag har också bett dem att kontakta fotografen och be denna att också polisanmäla. Det känns litet i sammanhanget men det är detta som vi kan göra, säger Åsa Davidsson, vice vd och ansvarig för marknad- och affärsutveckling vid HusmanHagberg.

publicera2Samtidigt i Uppsala har en privatpersons identitet och adress kapats. Denna identitet används av bedragarna som falsk uthyrare av den utannonserade lägenheten. Då Hem & Hyra talar med grannar till den id- kapade personen visar det sig att privatpersoner redan ringt upp grannarna för att få veta mer om lägenheten och uthyraren. Bostadsrättsföreningens ordförande Berit (vars efternamn vi väljer att inte skriva ut), bekräftar att en av deras medlemmar utsatts för id-kapningen. En person som av olika anledningar inte själv är förmögna att polisanmäla, än mindre bedriva någon uthyrningsverksamhet.

– Styrelsen är medveten om det inträffade, det är polisanmält av en närstående till en person som var nära att hyra den lägenhet som var utlagd på Blocket. Vi har även kontaktat kommunen för att de ska kunna stödja den person som utnyttjas i annonsen så att denna person inte kommer till skada, säger Berit.

Det ska emellertid visa sig att Uppsala- lägenheten inte det enda exemplet av bedrägerier som bedragarna bakom deserveandrent.com står bakom. På hemsidan annonseras en rad exklusiva lägenheter ut. Lägenheter som i själva verket inte finns. Då Hem & Hyra låter analysera ett urval av fotografierna som förekommer i annonserna visar det sig bli träff varje gång. Träff på så vis att fotografierna stulits från andra webbplatser. Ett fotografi över ett exklusivt penthouse i Madrid visar sig i själva verket vara en bostad i Kuala Lumpor i Malaysia. Fotografier från en lägenhet i Bryssel ligger i Budapest i Rumänien medan en tredje lägenhet i London som går under namnet ”Palatset” har stulna fotografier från en bostad på Östermalm i Stockholm, också denna ligger på Hemnets hemsida.

Det visar sig snart att det inte bara enstaka fotografier som bedragarna bakom hemsidan stulit. Stora

delar av hemsidans tekniska uppbyggnad tycks vara en direkt spegling, eller kopia om man så vill, av en seriös bostadsaktör i England. När Hem & Hyra ställer frågor till det engelska företaget om huruvida de är medvetna om detta, svarar bolagets vd att de uppmanar alla som drabbats att göra en polisanmäla. Likaså betonas det i ett mail att företaget inte bedriver någon som helst verksamhet i Sverige.

Vid en vidare granskning av deserveandrent.com finner vi att några av de fotografier som förekommer i företagets annonser, även använts i annonser på andra, nyligen skapade liksom nedlagda hemsidor som alla utannonserat bostäder. Hemsidor som publicera3registrerats i såväl öst- som Västeuropa. I en cachad version (eller sparad om man så vill) av en av de nedlagda bostadssidorna finner vi en lång rad lägenhetsannonser med stulet material. Vi hittar bland annat stulen annonstext från de etablerade företagen AirBnB och Tripadviser. Företaget tycks även ha skapat ett flertal falska diskussionsforum och bedömningssidor som alla bekräftar företagets pålitlighet. I ett forum, som endast ha en tråd, ställs frågan av en svensk påstådd besökare om företaget går att lita på. Efter några inläggs resonemang blir svaret – absolut. Detta forum har liksom företagets hemsida registrerats på ett i sammanhanget välbekant webbhotell,  två dagar tidigare.

Hur många som drabbats av bedragarna är svårt att kartlägga. Tydligt är dock att bedragarnas olika nedlagda, liksom befintliga hemsidor, omnämns av missnöjda eller misstänksamma hyresgäster i en rad olika forum och sociala medier. Inte sällan rör det sig om annonser som lagts ut på Blocket. Hem & Hyra har försökt nå personerna bakom företaget, utan att lyckas.

Detta avslöjande nominerades till Guldspaden 2017, utfördes tillsammans med @StaffanNilsson för Hem & Hyra.

Comments are closed.