Poliserna samlas i hundratals i stadsdelen Rosengård i Malmö. Socionomen är med på operation ”Hagelstorms” första dag som är en del av den särskilda händelsen ”Rimfrost”. Den organiserade brottsligheten ska knäckas, är det tänkt. Några dagar senare redovisas resultatet. På tre dagar beslagtas 39 vapen, ett kilo sprängdeg och en större mängd ammunition i flera olika delar av staden samtidigt som tolv personer grips. 

Efter flera uppmärksammade dödskjutningar på öppen gata och ett kraftigt ökat antal bombdåd, har den allmänna och mediala uppmärksamheten än mer kommit att kretsa kring konflikterna mellan kriminella nätverk. Riksdagsbeslut om hårdare straff, utökat samarbete mellan myndigheter, fler poliser på gatorna och insatser likt ”Hagelstorm” är tydliga effekter.

Natten till den 13 januari väcks boende i stadsdelen Östermalm i Stockholm av en kraftig explosion. En sprängladdning har detonerat med kraftiga materiella skador som följd. Boende chockas och tvingas uppsöka sjukvård, främst för kontroll av befarade hörselskador.

– När bomben här på Östermalm gick av, vid ett på natten, kopplades socialjouren in av TIB (tjänsteman i beredskap). Socialjouren tog sig då till en närliggande skolas gymnastiksal dit ett fyrtiotal boende evakuerades, säger Linda Wikman, trygghets- och säkerhetssamordnare vid Östermalms stadsförvaltning.

Två dagar efter explosionen öppnade polisen ett mobilt kontor vilket även kom att bemannas av socialtjänsten personal. Antalet boende som sökte stöd ökade, flera boende som chockats hörde av sig upprepade gånger.

– Vi fick även höra talas om att det skulle finnas familjer som inte vågat lämna sin bostad sedan explosionen, de gick inte till arbetet eller skolan.

Läs hela reportaget i tidningen Socionomen i #2/2020.

Comments are closed.