KULTUR | Det svenska metalbandet Sabaton har haft stora framgångar senaste åren. Samtidigt har deras turné i Israel skapat en diskussion om deras etiska kompass. Detta efter att bandet bland annat besökt Ammunition Hill, en plats där ett av landets blodigaste slag ägde rum under sexdagarskriget. De besökte även en militärbas som, enligt tidningen The Times of Israel, ligger i närheten av Maccabim på den Palestinska sidan av den gröna linjen.

– Sabaton är ett ickepolitiskt band, våra gigs i Israel handlar inte om något annat än att spela för våra fans där fans finns, säger Per Sundström.

I ett inslag på den israeliska tv-kanalen Channel 2 poserar Sabaton på en israelisk militärbas tillsammans med soldater på en stridsvagn med IDF-flagga i bakgrunden. De poserar också tillsammans med soldater med den israeliska flaggan i hand framför en stridsvagn. I samma inslag signerar de skivor i en butik där de tillsammans med fans och uniformerad militär sjunger refrängen till låten ”Counterstrike” från Sabatons skiva Primo Victoria från 2005. Låten som blev en hit i Israel hyllar landets seger i sexdagarskriget 1967 med textrader som ”Drive back surprise attack. Take the Western Wall. Next day make them pay. Over the river Jordan… 6 days of fire 1 day of rest. June 67 taught them respect. Control Jerusalem.”

Då jag hör av mig till bandet förklarar basisten Pär Sundström i ett mejl att han är trött på att ständigt missförstås av journalister. ”Sabaton är ett ickepolitiskt band, våra gigs i Israel handlar inte om något annat än att spela för våra fans där fans finns. Vi är trötta på att blandas in i en diskussion som vi inte har något att göra med.” I ett andra mejl undviker Pär Sundström frågorna om hur det kommer sig att bandet poserar med israeliska soldater och förklarar istället att ”Vi skriver en skiva om svenska stormaktstiden. Då är vi nynazister tydligen… säger journalister. Vi åker å giggar för våra fans, då är vi politiska krigare och krigshetsare säger journalister. Fansen klagar inget, det är bara journalister som klagar på oss”.

I en intervju i Israel National Radios radioprogram ”Arutz Sheva’s Israel Beat Jewish Music Podcast” intervjuar radioprataren Ben Bresky Sabatons sångare Joakim Brodén inför konserten i Tel Aviv den 30 augusti. På frågan om vilken respons bandet fått av sina israeliska fans med anledning av hitlåten Counterstrike svarar Joakim Brodén att det mest rörande mötet var då en israelisk soldat kom fram till honom och sa ”jag är aldrig rädd för att gå ut i strid, men att lyssna på den där låten innan jag går ut i strid ger mig extra styrka”.

Sabatons besök har väckt stor uppmärksamhet i Israel. ”De identifierar sig med Israel, det märks på sättet de så ivrigt vill bli fotograferade med oss i uniform”, säger soldaten Gal till tidningen Jerusalem Post vars rubrik lyder ”Swedish band shows regard for IDF at Ammunition Hill”.  I en video­sekvens på The Israel Projects hemsida får Sabaton en ”Security briefing”. De lyssnar till en soldat som förklarar fördelarna med den fullständiga kontrollen av området vilket gett IDF möjlighet att utföra operationer var som helst, när som helst och utan att fråga om lov.

En av dem som vet vad en räd mot palestinska hem innebär är Yehuda Shaul, före detta soldat och grundare till organisationen Breaking The Silence. Med hjälp av hundratals filmade vittnesmål från forna soldater arbetar organisationen med att informera om de övergrepp som begås i de ockuperade områdena. Då jag når Yehuda Shaul per telefon berättar han om systematiska övergrepp mot civila.

– Syftet är och har varit de senaste tio åren att palestinierna ska känna en konstant rädsla dygnet runt. De ska känna att man flåsar dem i nacken och då de vant sig vid rädslan trappar man upp den ytterligare. Det kan innebära att man slumpvis väljer ut ett hus att göra en räd i på natten. Alla som deltagit i ockupationen är inte mördare men ingen har rena händer. I våra vittnesmål beskrivs alla typer av övergrepp. Den israeliska allmänheten vill inget veta, men sanningen är att man inte kan förtrycka ett folk på ett snyggt sätt.

Frågan är i vilken utsträckning Sabaton är medvetna om de rutinmässiga övergrepp som IDF utför. Deras poserande tillsammans med IDF gör hursomhelst Sabaton till ett politiskt band, vad de än anser om saken själva.

Publicerad i Arbetaren:

Sabaton och den israeliska armén

Comments are closed.