INRIKES | Hem & Hyra kan i dag avslöja hur ett flertal lägenheter i Landskrona misstänks användas för felaktigt folkbokföring. Detta genom tips från källor inom Landskrona stad.

I en lägenhet på Öster i Landskrona bor en 30 årig man tillsammans med en tvååring och en fyraåring. Inget unikt om det inte vore för att det i samma kommunalägda lägenhet bor ytterligare elva vuxna män. Sammantaget bor 14 personer i en trerumslägenhet på 78 kvadratmeter, åtminstone på pappret. Samtidigt på Silvergården trängs tolv personer med vitt skilda efternamn i åldrarna 6-53 år i en tvårumslägenhet på 63 kvadratmeter. Samma mönster kan skönjas på adresser i andra delar av staden.

Bostadsbristen och förändrade regler om etableringsersättning för nyanlända flyktingar har skapat ett hårt tryck på bostadsmarknaden. Runt om i landet uppges utsatta människor betala dyrt för att få sitt namn på en adress. Folkbokföringsadresser har kommit att bli en snårig väg in i det svenska samhället. Men att bevisa att någon tar betalt är svårt. När Hem & Hyra talar med den 30 åriga hyresgästen som låtit skriva 13 andra personer på sin adress, ges en annan bild av situationen.

– Det är personer som har kommit från hemlandet, jag hjälper till men får inga pengar. Det är brist på lägenheter i Skåne, så jag hjälper till så att de kan hämta sin post, inget mer. Jag har ett arbete och pengar, jag behöver inte deras pengar.

En av de personer som skrivit sig på adressen medger att han bara sover i lägenheten någon gång ibland. Mot löfte om anonymitet förklarar han sin situation.

– För att få lägenhet hos Landskronahem behöver man jobb men jag måste plugga på Komvux och har inte tid och möjlighet att jobba. Jag vill komma in på universitetet. Man måste stå skriven för att få sina brev från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen exempelvis. Så det är därför jag är skriven där.

Men även om felaktig folkbokföring innebär ett problem för landets kommuner, liksom människor riskerar att utnyttjas, så begås inget brott. Det förklarar företrädare för Boverkets och Skatteverket för Hem &  Hyra.

–  I grunden är det inte olagligt eller straffbart att låta någon stå skriven på sin adress eller att ta betalt för detta. Som vi ser det erbjuder man en tjänst och service vilket är tillåtet. Det är inte heller ett straffbart regelbrott att inte uppge var man har sin dygnsvila, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
– Hyresvärden kan skriva in i hyresavtalet att man bara får bo ett visst antal på en specifik adress. Men detta håller generellt inte i hyresnämnden. Man kan alltså ha 70 personer skrivna på sin adress utan att begå ett brott, säger Micael Nilsson, Boverkets expert på bostadssociala frågor.

Publicerad i Hem & Hyra:
http://www.hemhyra.se/skane/felaktig-folkbokforing-en-alternativ-vag-i-samhallet
http://www.hemhyra.se/skane/bostadsbolagen-medvetna-om-felaktig-folkbokforing

Comments are closed.