Välfärdsbrottens omfattning är systemhotande, fifflare mjölkar statskassan på mångmiljardbelopp varje år. Grovt kriminella har vänt sig mot Socialtjänsten som beskrivs som sårbar guldkalv, samtidigt som staten försöker strama åt.

Det var något med den där tandvårdsfakturan som stack ut. Inte för att summan eller utfört arbete var något att orda om, men den påminde socialsekreteraren på ekonomiskt bistånd i Malmö om något. Efter en stunds efterforskning klarnade det hela, exakt samma kvitto hade skickats in av en annan klient veckan innan. Två munnar som skulle visa sig vara många fler, fakturan hade nämligen använts många gånger förr.

– De här fakturorna skulle visa sig vara den första pusselbiten i vad som kom att bli en jättestor utredning. Allt tack vare en uppmärksam socialsekreterare, säger Petra Quandt Farkas, enhetschef vid socialtjänsten i Malmö.

Utredningen är en av flera som lett fram till att Malmö stad kunnat kräva tillbaka mångmiljonbelopp de senaste två åren. Detta dels genom en ny utredningsgrupp som arbetar med att upptäcka felaktiga utbetalningar. Bara under årets första åtta månader togs 395 beslut.
– Under denna perioden återkrävdes 6,6 miljoner kronor, av dessa kommer 4,7 miljoner kronor från 34 personer som anmälts för bidragsbrott.

Läs hela reportage från november 2022, i tidningen Socionomen.

Comments are closed.