INRIKES | Sedan fem månader tillbaka har sex rumänska romer bott i två tält i Pålsjö skog. Sedan Helsingborgs stad polisanmält lägret har en redan svår situation förvärrats.

Några hundra meter in i den täta lövskogsdungen, väl undanskymd från motionärer och flanörer, har två tälts slagits upp med Vi har ingenstans att vara menar Chandor. FOTO:FredrikRubinpresseningar över. Här har sju rumänska romer bosatt sig sedan fem månader tillbaka. Det är en plats mitt i Pålsjö skog som saknar allt vad moderniteter heter. Förra veckans åskoväder med skyfall och kraftiga vindar innebar ett hårt slag för de boende, flera har blivit sjuka. Efter åskstormen kom nästa slag då Helsingborgs stad polisanmälde tältlägret i ett försök att avhysa rumänerna.

– Det har kommit in anmälningar till staden om att lägret borde försvinna, det rör störningar och att det är en sanitär olägenhet. Pålsjö skog är ett av Helsingborgs främsta rekreationsområden, här rör sig mycket folk inte minst på sommaren, säger Karin Sterte exploateringschef på mark- och exploateringsenheten.

Hänvisades av polisen

Det var i mars som de då elva rumänerna slog sig ner på platsen. I brist på rinnande vatten sköts hygienen i en balja vars vatten hämtas från närliggande toalett. Avsakanden av stormkök begränsar möjligheterna att tillreda varm mat liksom småkryp och råttor gör tillvaron svår.

– Om kvällarna är det kallt men vi vågar inte elda. Röken skulle kunna få polisen att komma hit, säger Elena.

Att lägret kommit att polisanmälas är ironiskt menar Elenas make Chandor.

– Från början var det en polis som sa till oss att flytta ut hit, då sov vi vid Stadsteatern och under balkonger inne i stan. Polisen kom två-tre på natten och bad oss att sticka. Här har de varit några gånger men då frågar de bara efter minderåriga och här är inga, säger Chandor.

På vilket sätt de boende skulle ha stört någon motionär eller förbipasserande på gångstigen några hundra meter bort är svårt att förstå menar Costel.

– Vi har kommit hit för att försörja oss och våra familjer, inte för att bråka. Hade vi kunnat få ett arbete så hade vi arbetat, säger Costel.

Kränkningar och hot

Att polisanmälan i viss mån väger lätt i sammanhanget är tydligt, många är berättelserna om vad de boende utsatts för i Helsingborg.

– Min systers har opererat benet, igår var det en man utanför systembolaget som kastade en sten på hennes onda ben säger Martiza.

lägret utgörs av två tält i en dunge. FOTO:FredrikRubin– Kan du inte vara snäll och skriva att folk ska sluta spotta på oss. Vill de inte skänka pengar så är det okej. Men behandla oss inte illa, just nu behandlas vi värre än hundar. Vi vill inte vara i denna situationen men vi har inget val, säger Elena.

Det enda som de boende önskar sig från staden är tak över huvudet menar Sinisa Ismailovic som arbetar som vägledare vid Socialförvaltningen och för dagen agerar tolk mellan svenska och romani.

– Allt de vill är att försörja sig, men för att kunna arbeta krävs ett tillfälligt personnummer och för att få ett tillfälligt personnummer krävs en adress vilket är svårt utan ett hem, säger Sinisa Ismailovic.

Om och när tältlägret kommer att utrymmas är i nuläget oklar. På frågan om vad de gör om polisen avhyser dem från området
ges djupa suckar till svar.

– Vi har ingenstans att ta vägen, vi har inget val. Då får vi sova på Knutpunkten eller någon annanstans i stan. I vintras sov vi på toaletter vid stranden, säger Chandor.

Publicerad i Lokaltidningen:
http://lokaltidningen.se/uppgivenheten-stor-i-tältläger-/20140808/artikler/708139908/

 

 

Comments are closed.